Kawa ziarnista – jak wybrać najlepszą i jak ją przygotować?
kawa ziarnista popularne cieszy się niesłabnącą popularnością wśród miłośników tego energetyzującego napoju. Ma o wiele pełniejszy smak i aromat, niż napoje instant lub kawa mielona. Jak wybrać najlepszą i jak przygotowywać napar z kawy ziarnistej?
Jakie są rodzaje kawy ziarnistej?
Na rynku dostępnych jest obecnie wiele rodzajów kawy ziarnistej, pochodzącej z różnych części świata. Od czasów Imperium Osmańskiego, kawa jest napojem uwielbianym przez Europejczyków, choć do uprawy drzewko kawowe wymaga zdecydowanie wyższych temperatur. Odmiany uprawiane obecnie, głownie Robusta i Arabica, charakteryzują się odmiennymi walorami smakowymi, jeśli pochodzą z różnych stron świata. Poza tym, na ich ostateczny smak i aromat ogromny wpływ ma proces palenia ziarna.
Zazwyczaj, w zależności od długotrwałości i intensywności procesu palenia kawy, wyróżnia się odmiany:
– blonde roast – kawa jasnopalona, o delikatnym smaku, lekko słodkawych, niemal kakaowych nutach;
– medium roast – kawa średniopalona, o zbalansowanym smaku i zrównoważonym poziomie goryczki i kwasowości;
– dark roast – silnie palona kawa, o intensywnym aromacie, dająca mocny napar o wyczuwalnej goryczce.
Wybór kawy uzależniony powinien być od preferencji smakowych oraz tego, w jaki sposób zamierzamy podać kawę. Jeśli marzymy o wyraźnym aromacie czarnego jak smoła espresso – dark roast będzie świetnym wyborem. Blonde roast sprawdzi się doskonale jako kawa deserowa lub baza do kremowego cappuccino.
Jak przygotować kawę ziarnistą?
Całe ziarno zachowuje w swoim wnętrzu pełen smak i aromat, uwalniany dopiero w czasie mielenia, tuż przed parzeniem. Jeśli kawa ma być parzona w ekspresie posiadającym funkcję młynka, do maszyny wsypuje się po prostu całe ziarno. Jeśli nie, konieczne jest skorzystanie z młynka, ręcznego lub elektrycznego.
Do przygotowania naparu wykorzystuje się zwykle 10 g kawy na filiżankę. Jednak i w tym przypadku wiele zależy od własnych preferencji smakowych. Moc napoju można dostosowywać dowolnie, odpowiednio dobierając proporcje wody i mielonego ziarna oraz dodatków.