• Strona główna
  • O nas
  • Kontakt

Ziarna kawy na idealną filiżankę

Świeże palone ziarna kawy dla pysznego świeżego naparu

  • Strona główna
  • O nas
  • Kontakt

Kawa ziarnista – jak wybrać najlepszą i jak ją przygotować?

15 grudnia 2022 kawa ziarnista

kawa ziarnista popularne cieszy się niesłabnącą popularnością wśród miłośników tego energetyzującego napoju. Ma o wiele pełniejszy smak i aromat, niż napoje instant lub kawa mielona. Jak wybrać najlepszą i jak przygotowywać napar z kawy ziarnistej?

Jakie są rodzaje kawy ziarnistej?

Na rynku dostępnych jest obecnie wiele rodzajów kawy ziarnistej, pochodzącej z różnych części świata. Od czasów Imperium Osmańskiego, kawa jest napojem uwielbianym przez Europejczyków, choć do uprawy drzewko kawowe wymaga zdecydowanie wyższych temperatur. Odmiany uprawiane obecnie, głownie Robusta i Arabica, charakteryzują się odmiennymi walorami smakowymi, jeśli pochodzą z różnych stron świata. Poza tym, na ich ostateczny smak i aromat ogromny wpływ ma proces palenia ziarna.

Zazwyczaj, w zależności od długotrwałości i intensywności procesu palenia kawy, wyróżnia się odmiany:

 – blonde roast – kawa jasnopalona, o delikatnym smaku, lekko słodkawych, niemal kakaowych nutach;

 – medium roast – kawa średniopalona, o zbalansowanym smaku i zrównoważonym poziomie goryczki i kwasowości;

 – dark roast – silnie palona kawa, o intensywnym aromacie, dająca mocny napar o wyczuwalnej goryczce.

Wybór kawy uzależniony powinien być od preferencji smakowych oraz tego, w jaki sposób zamierzamy podać kawę. Jeśli marzymy o wyraźnym aromacie czarnego jak smoła espresso – dark roast będzie świetnym wyborem. Blonde roast sprawdzi się doskonale jako kawa deserowa lub baza do kremowego cappuccino.

Jak przygotować kawę ziarnistą?

Całe ziarno zachowuje w swoim wnętrzu pełen smak i aromat, uwalniany dopiero w czasie mielenia, tuż przed parzeniem.  Jeśli kawa ma być parzona w ekspresie posiadającym funkcję młynka, do maszyny wsypuje się po prostu całe ziarno. Jeśli nie, konieczne jest skorzystanie z młynka, ręcznego lub elektrycznego.

Do przygotowania naparu wykorzystuje się zwykle 10 g kawy na filiżankę. Jednak i w tym przypadku wiele zależy od własnych preferencji smakowych. Moc napoju można dostosowywać dowolnie, odpowiednio dobierając proporcje wody i mielonego ziarna oraz dodatków.

kawakawa w ziarnachkawa ziarnista

Kawa jest znana na całym świecie

Porównanie ziaren kaw ziarnistych

Ostatnie wpisy
  • Porównanie ziaren kaw ziarnistych
  • Kawa ziarnista – jak wybrać najlepszą i jak ją przygotować?
  • Kawa jest znana na całym świecie
Copyright © 2019 |